پاسخ اجمالی
بهطورکلی وسواس در امور بهداشتی یا حتی شرعی ناشی از عواملی است. گاهی ناشی از فهم اشتباه از حد متعادل یک کار که باعث شده فرد وسواسی گمان کند کار او متعادل و در حد صحیح است که این تفکر باید اصلاح شود. گاهی به دلیل سوء مزاج و مشکل جسمی است که باید زیر نظر کارشناس طبی درمان شود.
همچنین کسب آرامش روحی با ذکر و توجه به خداوند و دفع وسوسههای شیطان، عنصری مهم در درمان و پیشگیری از وسواس است.
پاسخ تفصیلی
وسواسی شدن به معنای افراط و سختگیری کردن در انجام یک کار است. این کار میتواند رعایت امور بهداشتی، طهارت و نجاست یا هر چیز دیگری باشد. بهطورکلی برای درمان وسواس باید سه گام را طی کرد:
گام اول: اصلاح نگرش
بعضی از انسانهای وسواسی به دلیل فهم اشتباه دچار این عارضه شدهاند. یعنی آنها فکر میکنند ازنظر پزشکی باید همینقدر سخت بگیرند. فکر میکنند ازنظر شرعی باید بارها یکجا را بشویند تا پاک شود. چنین افرادی باید با کارشناس مورد اعتمادی مشورت کنند و حد و حدود صحیح رفتار را بیاموزند. یا بهطور مثال از نزدیک با یک فردی که در مسائل بهداشتی تخصص کافی دارد، معاشرت داشته باشند تا از او بهعنوان یک الگو پیروی کنند و حد تعادل را پیدا کنند.
گام دوم: اصلاح جسم
طیف بسیار زیادی از انسانهای وسواسی دچار عارضههای جسمی و عصبی نیز هستند. که باید به پزشک مراجعه کنند. به قول طب سنتی ایرانی، این افراد، دچار غلبۀ سوداء شدهاند. این افراد باید با مراجعه به متخصص طبی و انجام تدابیر غذایی و درمانی، سلامت جسمی خود را بازیابند. جسم انسان مرکب روح و فکر اوست و درصورتیکه از تعادل خارج شود، بر فکر و روح تأثیر بسیار زیادی میگذارد.
گام سوم: اصلاح روح
از منابع دینی برمیآید که یکی از عوامل وسواس وسوسههای شیطان است که میخواهد انسان را دچار مشکل و گناه کند و با تکرار آن روح را بیمار و معتاد به وسواس نماید. برای دفع شیطان و حل این معضل روحی، اول فرد نباید به وسواس توجه کند و به انجام حداقلها اکتفا کند. توجه بیشتر به وسواس فقط باعث بزرگتر شدن و عمیقتر شدن مشکل است. دوام گفتن برخی اذکار برای دفع وسواس بسیار مناسب است. کمک گرفتن از دیگر افراد برای اینکه به انسان تذکر دهند و مانع افراطگری شوند بسیار راهگشاست. و اصلیترین راهکار این است که انسان باور کند رعایت بهداشت و پاکی و نجسی موضوعیت ندارد؛ مهم ابراز بندگی و انجام دستور خداوند در حدی است که او فرمان داده است، نه افراطوتفریط.
کد 3027