اوقات فراغت خود را چگونه بگذرانیم؟


تاریخ 1399/01/22




حجت الاسلام دکتر مردانی،‌گفتمان رضوی: با فراگیر شدن بیماری کرونا در جامعه و لزوم اقامت افراد در خانه، مجال بیشتری برای اعضای خانواده پدید می آید تا در کنار هم قرار گیرند و اوقات فراغت خود را با هم بگذرانند. در چنین شرایطی که زمان فراغت افراد به میزان قابل توجهی افزایش یافته، فرصت مناسبی است تا با برنامه‌ریزی سنجیده، فعالیت های مفید و کارآمدی را برای خود و خانواده مان در نظر بگیریم و با هدایت فرصت های خود به موضوعات سودمند، زمینه خلق کارهای اثربخش را فراهم آوریم. اما سؤالی که شاید برای بسیاری پدید آید آن است که اوقات فراغت خود را چگونه بگذرانیم؟ و ساعات و روزهای خود را با چه موضوعاتی سپری کنیم؟ برای پاسخ این سؤال، پیشنهاداتی چند در نظر گرفته شده است که به شرح ذیل تقدیم می گردد.

 

  1. مطالعه کتاب

یکی از کارهای بسیار سودمند در ایام فراغت، مطالعه کتاب های خوب است. کتابهایی که بر دانش وآگاهی ما بیافزاید و سطح معلومات ما را ارتقا بخشد. البته پر واضح است که شناسایی کتابهای خوب و مناسب مخصوصا با توجه به شرایط سنی افراد و تفاوت سلیقه ای ایشان کار ساده ای نیست اما دو نکته مهم در این باره شایان توجه است: اول آن که نفس مطالعه و انس با کتاب، امری ارزشمند و پر فایده است و نباید به بهانه نداشتن کتاب مورد علاقه ترک گفته شود و دوم آن که امروزه راه های شناسایی کتاب های مفید در دسترس است و ابزارهای شناخت کتابهای سودمند فراهم شده است. بدین ترتیب که با جستجوی در سایت های مخصوص کتاب خوانی یا کتاب فروشی و یا پرس و جوی از افراد خوش ذوق و اهل مطالعه می توان به کتاب های مورد نظر دست یافت. پیشنهاد ما آن است که با توجه به شرایط فعلی و شیوع بیماری، مطالعه چند گروه از کتابهای خواندنی خالی از لطف نیست. شعر و ادبیات، خاطرات و سرگذشتنامه ها، روان شناسی، دانستنی ها و موضوعات مرتبط با تخصص افراد، از جمله کتابهایی است که می توان با مطالعه آنها اوقات خوشی را برای خود رقم زد و یادگار شیرینی را در این ایام و روزگار باقی گذاشت.

  1. انجام برنامه های معنوی

یکی دیگر از کارهای مفید و اثربخش در ایام خانه نشینی، انجام برنامه های معنوی و دینی است؛ برنامه هایی که آذوقه روح و جان ما را تامین می کند و بخشی از اوقات ما را با انس با خدا و اهل بیت(ع) سپری می نماید. روشن است که توجه به خدا و ارتباط با او از وظایف هر مسلمان است و هر فرد روزانه بخشی از اوقات خود را به آن اختصاص می دهد. اما منظور از برنامه های معنوی در ایام فراغت، فعالیت هایی است که جنبه اختیاری داشته باشد و به صورت گروهی انجام شود. فعالیت هایی نظیر: نماز جماعت خانوادگی، جزء خوانی قرآن، دعا و مناجات و زیارت از راه دور. البته نکته حائز اهمیت آن است که این گونه برنامه ها نباید با اکراه همراه باشد و یا به طول انجامد، بلکه با رعایت اوقات مناسب آن و حال نشاط و اقبال افراد، به صورت کاملا اختیاری و البته گروهی انجام شود. پیشنهاد ما اختصاص فرصتهای قبل یا بعد از اوقات شرعی نماز به این امور است که به جهت فضای معنوی آنها، رغبت بیشتری را به انجام امور عبادی جلب می نماید.

  1. دیدن فیلم و سریال

از دیگر فعالیت های مفید و مفرّح در ایام فراغت، دیدن فیلم ها و سریال های خانوادگی است. خصوصا فیلم هایی که با رعایت اقتضای سنّ اعضای خانواده و نیز برخورداری از جنبه های آموزشی یا تربیتی انتخاب شده باشد. البته امروزه با توسعه شبکه خانگی و سرویس های تماشای آنلاین فیلم، امکان مشاهده فیلم ها یا سریال های خانوادگی تسهیل شده است و به راحتی می توان فیلم های مورد علاقه خود را انتخاب و مشاهده کرد. تنها توجه به موضوعات فیلم ها و رعایت محدودیت های خانوادگی از نکته های حائز اهمیت است که می بایست مورد توجه قرار گیرد.

  1. بازی و سرگرمی

انجام بازی های گروهی و فعالیت های سرگرمی از دیگر برنامه های مفید و فرح بخشی است که می توان در ایام فراغت خانوادگی انجام داد و نشاط و شادابی را به کانون خانه تزریق کرد. شاید چنین به نظر آید که بازی و سرگرمی مخصوص کودکان یا نوجوانان است و برای اعضای بزرگسال خانواده کارایی ندارد، در حالی که این طور نیست و امروزه بازی های فکری و فعالیت های سرگرمی گروهی رواج یافته است و حتی فروشگاه های ویژه ای برای عرضه ابزارهای جدید و متنوع آنها راه اندازی شده است. علاوه بر آن که مشارکت در بازی های کودکانه، خود اثرات تربیتی بسیاری دارد و نشاط و شادمانی را برای همه اعضای خانواده به ارمغان می آورد.